Skip to content

Information om besparingar med hjälp av bassängtäckning

Energibesparing simbassänger

För att kunna skissa en bild av de resultat som ska uppnås är det bra att komma ihåg att det finns en tydlig skillnad på utomhus- och inomhuspooler.

Utomhuspooler

Att täcka en utomhuspool sparar pengar på grund av att avdunstning av poolvattnet till stor del förhindras. En liten del av besparingen är på grund av den isolerande effekten av täcket (folie eller lameller). Inverkan av vind och lufttemperatur är betydande. Besparingar kommer att variera beroende på täckningstider, vattentemperatur, geografiskt läge och badsäsong men ligger typiskt på 35 till 55 %.

Utöver dessa medeltal har flera exempel noterats där besparingar uppgick till cirka 60 %. Detta uppnåddes huvudsakligen genom disciplinerad användning av pooltäcke.

Merparten av besparingarna uppkommer genom att avdunstning av poolvatten förhindras. Ytterligare faktorer är:

Täckningsprocenten: på grund av en icke-rektangulär bassängform eller närvaron av glipor mellan täckesdelarna kommer denna procentsats inte alltid att vara 100 %.

Täckningstiderna: för högsta möjliga besparing, använd täckning i förhållande till simhallens öppettider. Täcksystem som är lätta att använda kommer också att användas oftare. Särskilt vid dåligt väder eller andra orsaker till att badande inte sker kommer bassängtäckningen bara användas om den är lätthanterlig.

Vattentemperaturen: en hög vattentemperatur orsakar i princip alltid en högre energiförbrukning jämfört med en lägre vattentemperatur.

Geografisk plats: inverkan av sol och vind påverkar avdunstningen av vattnet och därmed energiförbrukningen. Även markförhållanden, grundvattnen och markledningarnas förläggning påverkar energiförbrukningen.

Attraktioner: rutschbanor, vattenkanoner och andra attraktioner i poolen ökar den vattenyta som är i rörelse. Avdunstningen, och därmed energiförbrukningen ökar avsevärt.

Vattenförbrukning: det har visat sig att vattenförbrukningen per besökare ofta avviker från standarden och är högre i praktiken.

Hög vattenförbrukning kommer också att kräva mer energi för att höja tappvattentemperaturen till bassängvattentemperatur.

Inomhuspooler

Situationen med en inomhuspool är mer komplex.

Lufttemperaturen är inställd med fast värde – vanligtvis några grader över vattentemperaturen. Beroende på när bassängen är täckt blir det styr- och reglertekniken och byggnadens fysiska egenskaper, omgivningstemperaturen som avgör om ventilationsflöden eventuellt kan reducera. Styrning mot luftfuktighet är att föredra i detta fall.

Den faktiska besparingen kan vara intressant om man tar hänsyn till de nämnda förändringarna.

De besparingar som kan uppnås med inomhuspooler kommer i allmänhet att vara mellan 20 och 30 % av den totala erforderliga energiåtgången för poolvattenuppvärmning, simhallsuppvärmning och ventilation/luft (värme).

Besparingarna kan vara betydande, upp till mer än 30 % på den totala mängden av hela simanläggningen, när besparingarna på elektrisk energi, bevarandet av byggnaden och besparingarna på poolvatten och kemikalier ingår också.

– Att periodvis (när täcket är på bassängen) minska på ventilationsflöden kommer att säkerställa att elförbrukningen minskar.

– Ett täcke förbättrar klimatet i en byggnad avsevärt och minskar kemikalieavgång och fukt till luften och säkerställer mindre belastning på byggnaden och därmed en förlängd livslängd.

– Poolvatten och kemikalier avdunstar mindre, vilket betyder en mindre förbrukning och genererar därför besparingar.

Ovanstående förutsätter att väl genomtänkta och sakkunniga justeringar måste göras för maximalt resultat.

Förutom att installera pooltäcke är det många andra faktorer som skall hanteras för att uppnå ett optimalt resultat.

Bästa resultat uppnås med:

– Långa täckningstider

– Temperatursänkning på natten

– Kontrollerad luftfuktighet

– Luftbehandling variabelt justerbar

– VäIisolerade byggnader

Att hantera dessa faktorer är viktigt. Till exempel: Bestämma den lägsta lufttemperaturen vid täckt bassäng, kritisk daggpunkt i byggnadskonstruktionen och därmed hitta en bra balans mellan temperatur och hastighet för borttagning av bassängtäcket. Detta tar lite tid och teknisk insikt.

I hållbarhetsvärlden är steg nr 1 att spara vid källan. Inducon arbetar från Trias Energetics-strategi, den mest effektiva och tillämpade strategin för energisparåtgärder (förklaring nedan).

Som indikation finns nedan två bilagor med beräknade, men även med uppmätta resultat vid applicering av ett 25 m poolskydd för en utomhuspool och en inomhuspool.

Oberoende information om användning av överdrag till simbassänger kan hänvisas till organisationer som Infomil (VROM) och BBT (Belgien)

Trias Energetica

Trias Energetics

Trias Energetica är den mest använda strategin för att vidta energibesparande åtgärder där de olika faktorerna skall samverka effektivt. Effektiv i betydelsen: så hållbart som möjligt, alltså så energieffektivt som möjligt och använda energi från förnybara källor så mycket som möjligt. Men också i innebörden av kostnadseffektivitet: mer energi sparas per spenderad krona.

Om energibesparing och/eller CO2-belastning i en simbassäng är ett tema, skulle bassängtäckning sannolikt vara en åtgärd som identifieras snabbt. Trias Energeticas riktlinjer rekommenderar att besparingar sker vid källan. Det är vad ett bassängtäcke gör – Begränsande av energiförluster. De faktiska besparingarna som kan uppnås med ett bassängtäcke överstiger alla andra tänkbara åtgärder.

Trias Energetica, steg 1

Det första och mest ekonomiska steget: mycket kan vinnas direkt genom att spara energi. Trots allt, den mest hållbara energin är den energi du inte använder. Att spara energi är att täcka en uppvärmd pool med bassängtäcke!

Trias Energetica, steg 2

Enligt Trias Energetica ska energin som man ändå förbrukas vara så hållbar och förnybar som möjligt – helst helt förnybar!

Trias Energetica, steg 3

Den restförbrukning som blir kvar kan enligt Trias Energetica fyllas på med energi från energikällor, såsom olja, naturgas och kol. Välj det mest effektiva alternativet.